Jag ville göra en skillnad för ett barn

Jag har besökt Ukraina och stött Vännernas Hus i över 5 år nu. Minst tre gånger om året försöker jag att besöka Vännernas Hus, ibland tar jag bilen och ibland flyger jag dit och om möjligt så stannar jag fyra till sex veckor. Mitt senaste besök var jämförelsevis snabbt, bara två veckor, men jag hann med mycket under den tiden.

Min roll i Vännernas Hus är framför allt att fotografera för att sedan publicera bilderna på hemsidan och för våra sponsorer. Jag och Mirjam har en plan om att i framtiden kunna skapa en fotoutställning och en bok med bilder för att samla in pengar till arbetet. För mig är det omöjligt att bevittna behoven i Ukraina utan att vilja hjälpa så jag finns även själv med som sponsor för ett par familjer.

Mitt senaste besök sammanföll med att teamet här nere köpt in en massa skor som de gav ut till barn i behov. Det var både barn i familjer som de redan har kontakt med och hjälper och flyktingbarn, i stort behov av stöd och hjälp, som fick skor. Att få följa med vid detta tillfälle gav mig fantastiska möjligheter att fotografera.

skor

tartjuk-2

skor-spänning

babenko

Att vara både en sponsor och en hjälpare ger mig en unik inblick i hur arbetet som teamet i Vännernas Hus utför verkligen gör en skillnad för många barns liv. För endel familjer var livet tufft redan innan konflikten i östra Ukraina bröt ut men nu är det ännu svårare. Priserna på varor har minst tredubblats medan lönenivåerna inte har förändrats, dessutom är det svårare att hitta jobb nu. Regeringen ger ekonomiskt bistånd till familjer med små barn men det är helt otillräckligt så utan hjälp utifrån skulle många familjer vara på gränsen till svält. Jag ser detta varje gång vi besöker familjer, jag försöker alltid se efter vilken typ av livsmedel familjerna har och det är inte ovanligt att se barn som bara äter torkat bröd.

Eftersom Vännernas Hus arbetar i relativt små samhällen så har de möjlighet att hålla utkik efter och identifiera de mest utsatta. I nära samarbete med skolor och socialarbetare hittar teamet de familjer med störst behov, de vars barn riskerar att hamna på “Internat” (statligt barnhem). Ibland krävs det inte så mycket hjälp för att ta en familj från en desperat situation till hanterbar situation. Det huvudsakliga fokuset med arbetet är att hålla familjer samman.

För många av dessa familjer räcker det inte med en “quick-fix, ” tillfällig hjälp, även om det uppskattas. Familjerna behöver långsiktigt stöd för att säkerställa att barnen får en chans i livet. Jag har stött mina familjer i ett par år nu inte bara med mat och kläder utan även med förbättringar i deras hem.

Den första familjen hämtade sitt vatten från en brunn flera hundra meter från sitt hem. Detta var en familj med sex små barn och jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara att tvätta, städa och laga mat när allt vattnet måste hämtas med hink. Med hjälp av teamet från Vännernas Hus och lite pengar från mig var det möjligt att installera en diskbänk med rinnande vatten och en tvättmaskin. Det ger mig en enorm tillfredsställelse att se huset rent och barnen i rena kläder varje gång jag besöker dem.

Den andra familjen jag sponsrar är en mamma med fem barn. När jag började sponsra dem var ett av barnen redan placerat på barnhem och de andra var i riskzonen att gå samma öde till mötes då deras tillfälliga hem ansågs obeboeligt av myndigheterna Med lite ekonomisk hjälp från mig och en hel del arbete från teamet var det möjligt att förse dem med ett renoverat hem i lämplig storlek för att rymma dem alla. Vi installerade också ett handfat och rinnande vatten. Barnet som var barnhemsplacerat bor nu med sin familj igen och mamman gör ett fantastiskt jobb med att hålla hemmet och barnen rena och snygga.

Min sponsring har inte gjort livet för dessa familjer lätt, det är något som jag vill att ni ska förstå, men det har gett barnen ett mycket bättre liv och möjligheter som de annars inte skulle ha haft. En så enkel sak som ett par nya skor kan ge ett barn ett nyfunnet självförtroende och möjligheten att gå till skolan med trygga steg. Jag har försökt att fånga glädjen i barnens ansikten när de får sina nya skor.

Det är ett privilegium för mig att med egna ögon kunna få se vilket fantastiskt arbete Vännernas Hus gör och hur även liten summa pengar kan göra stor skillnad för ett barn här.
Ukraina är inte det land som ligger i topp på de stora välgörenhetsorganisationernas listor, men ibland är det de mindre välgörenhetsorganisationerna som gör den största skillnaden. De jobbar praktiskt, de har händer och fötter i landet, om än i liten skala. Mitt mål när jag först kom till Ukraina var att göra en skillnad för ett barn. Tack vare teamet i Vännernas Hus tror jag att jag kan ha gjort det flera gånger om och för det känner jag stor tacksamhet till dem alla 🙂

nastja

sveta_eating

kolja

aljona

sandwich

zagiga-sundayschool

sundayschool_ilona

viktor_sveta_sveta

Annonser


Kategorier:Adolphis Fond

Taggar:

1 reply

  1. Så fint att läsa detta om va mycket gott han har gjort och gör. Vilka fina kort inte minst på Sveta, Viktor och Katja. Kramar till er. från Laila

Vi vill gärna höra din kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: